Начало / Новини

  • A+
  • A
  • A-

Полиомиелит – спешност за общественото здравеопазване: Временни Препоръки за ограничаване на международното разпространение на полиовируси

8 юли 2014

На 5 май 2014 г. Генералният Директор на Световната Здравна Организация (СЗО) обяви международното разпространение на диви полиовируси за спешност за общественото здравеопазване от международно значение като следствие на съвета на Комитета по спешности по смисъла на Международните здравни правила от 2005 г., който се събра да оцени дали международното разпространение на полиовируси през т.нар. „слаб" сезон на 2014 г. е спешност за общественото здраве от международно значение. 

 

Държави, изнасящи полиовирус*

 

Препоръки


Екваториална Гвинея**

Държавите, които текущо изнасят диви полиовируси трябва да гарантират, че всички техни жители и дългосрочно пребиваващи посетители (повече от 4 седмици) са получили 1 доза жива (ЖПВ) или инактивирана полиоваксина (ИПВ) в интервала 4 седмици - 12 месеца преди международното пътуване, както и да гарантират, че всички пътуващи са осигурени с международен сертификат за ваксинация и профилактика.

 

Повече, може да прочетете тук.

Камерун

 

Пакистан

 

Сирия

 

 

Други държави, засегнати от полиомиелит*

 

Препоръки

Афганистан

 

Другите държави, засегнати от полиомиелит се насърчават да ваксинират своите жители и дългосрочно пребибаващи посетители преди международно пътуване.

 

Повече, прочетете тук.

Етиопия

 

Ирак

 

Израел

 

Нигерия

 

Сомалия

 

 

* Тези препоръки влизат в сила от 5 май 2014 г. и ще бъдат преразгледани след 3 месеца.

** Екваториална Гвинея бе добавена към списъка на държави, изнасящи полиовируси след доклада на 18 юни, когато див полиовирус с произход от страната бе доказан в отпадни води в Бразилия.

Държави, свободни от полиомиелит

Тъй като няма специфични Временни препоръки, съгласно МЗП за пътуващи от държави, свободни от полиомиелит, тези, които пътуват за държави, засегнати ог полиомиелит трябва да спазват препоръките на Международното пътуване и здраве.