Начало / Новини

  • A+
  • A
  • A-

Глобалната инициатива за ерадикация на полиомиелита

19 февруари 2020

През 2019 г. финалният етап на Глобалната инициатива за ерадикация на полиомиелита се сблъска с някои доста сериозни проблеми. Наред с все още неуспешните  усилия за изкореняване на заболяването в Афганистан и Пакистан, където бяха регистрирани 143 случая на инфекции с див полиомиелитен вирус (повече от 4 пъти по-висок брой в сравнение с 2018 г), в 18 страни 249 деца бяха парализирани от ваксино-дериватни щамове, възвърнали вирулентността си и способността си да се разпространяват.

За справяне с тези проблеми Глобалната инициатива за ерадикация на полиомиелита залага на разработване на нова жива ваксина срещу полиовирус тип 2, която да е по-стабилна генетично и да не ревертира към невровирулентен щам. И докато производството на такава ваксина вече е в ход, съществуват сериозни опасения дали това е добро решение или трябва да се върне прилаганата до 2016 г. тривалентна жива ваксина.

Другият съществен проблем, пред който е изправена  Глобалната инициатива за ерадикация на полиомиелита е ниското имунизационно покритие, допуснато в редица страни. Няма ваксина, която да спре полиомиелита, ако децата не бъдат ваксинирани.

Повече информация по темата е достъпна на английски език на адрес: https://science.sciencemag.org/content/367/6473/14