Начало / Новини

  • A+
  • A
  • A-

Глобалната инициатива за ерадикация на полиомиелита 2023 г.

2 август 2023

През месец май, 2023 г. се проведе тридесет и петото заседание на Комитета по извънредни ситуации съгласно Международните здравни правила (2005) (IHR) относно международното разпространение на полиовируса. На това заседание, свикано от генералния директор на СЗО Комитетът по извънредни ситуации прегледа данните за разпространение див полиовирус (WPV1) и циркулиращите ваксинодериватни полиовируси (cVDPV) в контекста на глобалната цел за ликвидиране на WPV и прекратяване на огнищата на cVDPV2 до края на 2023 г. Бяха получени технически актуализации за ситуацията в следните държави: Афганистан, Бенин, Бурунди, Централноафриканската република, Чад, Демократична република Конго, Индонезия, Пакистан и Сомалия.

Световната здравна организация (СЗО) обявява международното разпространение на полиовируса за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение (PHEIC) през май 2014 г. и тогава са издадени временни препоръки към засегнатите от полиомиелит страни за предотвратяване или намаляване на по-нататъшното разпространение на болестта. PHEIC за полиомиелит и временните препоръки се преразглеждат на всеки 3 месеца.

Въпреки че на 35-тото заседание на  Комитета по извънредни ситуации е докладван значителен напредък, Комитетът единодушно се съгласи, че рискът от международно разпространение на полиовируса все още остава извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение (PHEIC) и препоръча удължаване на временните препоръки за още три месеца.

Източник:  https://www.who.int/news/item/12-05-2023-statement-of-the-thirty-fifth-polio-ihr-emergency-committee